Draagbalken en broekstukken Den Haag Nieuw Centraal

 

hmholland_projects
HMHOLLAND_projects
ProRail is momenteel bezig met de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. De stations op de grote spoorknooppunten zoals Breda, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Zwolle en Delft zijn veelal uit hun jasje gegroeid en worden klaargestoomd voor de toekomst.Ook Den Haag Centraal is zo’n spoorknooppunt en krijgt de komende jaren een compleet nieuw stationsgebouw waar al het openbaar vervoer bij elkaar komt. De nieuwe openbaar vervoer terminal is nodig omdat er steeds meer mensen gebruik maken van het station. Op dit moment maken al meer dan 190.000 mensen dagelijks gebruik van het station.Ten behoeve van de constructie van het dak van Den Haag Nieuw Centraal is HM Holland Projects BV, in opdracht van en in samenwerking met Rijndijk BV, verantwoordelijk voor het geven van lastechnisch advies en het uitvoeren van hoogwaardige lasverbindingen in de prefab. Ook op locatie verzorgt HM Holland Projects alle hoogwaardige lasverbindingen, waarop 100% ultrasoon onderzoek wordt verricht.

De uitdaging van het project is dat er verbindingen gemaakt worden tussen gegoten gietstalen onderdelen en constructiestaal (S.355). Tijdens alle werkzaamheden ‘draait’ het station gewoon door en verwerkt het dagelijks duizenden reizigers.

De draagbalken en de broekstukken die vervaardigt worden, zijn nodig om de dwarsarmen van de draagkolommen te kunnen bevestigen. Op deze constructie zal te zijner tijd het dak komen te rusten met een totaalgewicht van 3.000 ton. Het dak van de hal is in zijn geheel van glas gemaakt, wordt maar liefst 22 meter hoog en heeft een oppervlakte van 11.000 m2.